Koronavirus – utjecaj za zdravlje planete

Koronavirus i širenje zaraze virusom započelo je u Kini krajem 2019. godine, gdje je dosad zabilježeno gotovo 80.000 slučajeva zaraženih osoba, daleko najveći broj u svijetu, te gotovo 2.900 smrtnih slučajeva. Zaraza se posljednjih mjesec dana širi Europom, na dan ovog članka (20. ožujka 2020.) u svijetu je zabilježeno 250.000 zaraženih, a umrih preko 10.000 tisuća. Dobra vijest je da je od zaraze koju uzrokuje virus COVID-19 ozdravilo blizu 90.000, ljudi što zapravo čini 36% izliječenih! Svakodnevna kretanja broja oboljelih možete pratiti na naslovnici portala Index.

Koronavirus raščistio zrak iznad Kine i Italiji

U ovom članku pričat ćemo o utjecaju karantena na našu planetu. Iznad Kine ali i Italije, smanjila se količina dušikovog dioksida, objavila je Europska svemirska agencija (ESA). Na snimkama se vidi smanjena količina dioksida, a znanstvenici tvrde da je koronavirus, koliko god bio opasan, učinio nešto dobro za kvalitetu zraka. Nedavno je NASA objavila snimke satelita koje su pokazale ogroman pad razine zagađenja na nebu iznad Kine. NASA-ine karte prikazuju razinu zagađenja u prva tri tjedna ove godine, te od 10. do 25. veljače. Njihovi stručnjaci kažu da je pročišćenje prvo postalo vidljivo u Wuhanu, gdje zaraza izbila.

Što se tiče kvalitete zraka, poznato je da je Kina među najzagađenijim zemljama na svijetu. Nakon što su morali zatvoriti većinu tvornica zbog pandemije koronavirusa, situacija se promijenila. U padu su razine plinova od automobila, elektrana i tvornica. Znanstvenici su i ranije primijetili da je koronavirus doslovno ‘izbrisao’ emisije opasnih stakleničkih plinova u samo dva tjedna. Zatvaranje industrijskih pogona i apel da Kinezi ostanu doma dovelo je do rekordno niskih razina izgaranja fosilnih goriva koje su smanjene za više od 25%, piše Independent.

Koronavirus

Satelitske snimke pada razine zagađenja zraka iznad Kine

Na video snimci možete vidjeti kako je razina dušikovog dioksida značajno pala od 1. siječnja pa do 11. ožujka.

Virus u Veneciji – priroda nastavlja život

Kako prenosi Index, dok se svijet i dalje bori s pandemijom, koronavirus ima i neke neočekivane nuspojave. U Veneciji koja je zatvorena za posjetitelje, mještani su primijetili da je voda u gradskim kanalima postala puno bistrija. Čak se mogu vidjeti sitne ribe kako plivaju. Bistrija voda u kanalima Venecije posljedica je manjeg prometa, zbog kojeg se talog s dna stalno dizao prema površini, pojasnio je Pierpaolo Campostrini, direktor Konzorcija za upravljanje istraživačkim aktivnostima u Veneciji.

Inwestowanie w kryptowaluty staje się coraz popularniejszym sposobem na zwiększenie zysków. Jednak odniesienie sukcesu w tej branży nie jest łatwe. Wymaga ciągłego przewidywania trendów i podejmowania decyzji, które często są trudne. Na szczęście, boty handlowe mogą pomóc. Jeśli masz problemy ze znalezieniem pracy w okresie covid-19, zarabianie na kryptowalucie jest świetną alternatywną opcją na uzupełnienie budżetu. Czytaj więcej o Bitcoin Future opinie I recenzja.

https://twitter.com/zelp_co/status/1240323316075966466?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1240323316075966466&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.marketwatch.com%2Fstory%2Fthe-virus-brought-something-beautiful-clear-water-flows-through-the-venice-canals-amid-coronavirus-lockdown-2020-03-18

https://twitter.com/ikaveri/status/1239660248207589383?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1239660248207589383&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.marketwatch.com%2Fstory%2Fthe-virus-brought-something-beautiful-clear-water-flows-through-the-venice-canals-amid-coronavirus-lockdown-2020-03-18

U talijanskoj luci Cagliari na Sardiniji, a jugu zemlje, uočen je još jedan rijedak prizor kojeg mnogi također pripisuju zabrani kretanja i smanjenom prometu – u moru su se pojavili dupini. Ovaj prekrasan prizor možete pogledati u videu: 

https://www.youtube.com/watch?v=cm7Py-PsXV4

Gradonačelnik Venecije istaknuo je da kanali možda izgledaju čišće nego što su bili prije karantena, no to ne znači da se kvaliteta vode poboljšala. Međutim, ne može se tvrditi da koronavirus, tj. karantena nije imala nikakav pozitivan učinak na životnu sredinu grada koji se prije samo nekoliko mjeseci borio s prekomjernim turizmom. Pogledamo li pandemiju s druge strane, zrak je manje zagađen jer je zbog ograničenog kretanja građana, riječni promet sveden na minimum.

Jeste li se ikada zapitali kako bi izgledao svijet bez ljudi?

Kako pokazuju fotografije na društvenim mrežama, za početak, svijet bio puno čišće mjesto. Pritom mislimo na pretjeranu proizvodnju, emitiranje opasnih plinova iz transportnih vozila, pretjerano iskorištavanje prirodnih resursa u zadnjih stotinjak godina. Danas smo svjedoci mnogih teorija zavjera oko koronavirusa. Vjerujući znanstvenicima koronavirus zove se 2019-nCoV jer je riječ o novoj, dosad neviđenoj mutaciji, koja se prvi put pojavila 2019. godine. Virus koji je prelazio sa životinje na životinju je mutirao, a zatim je ta mutacija prešla na čovjeka. U ekološkom smislu, ovu pandemiju možemo sagledati kao i obrambeni mehanizam naše planete 🙂 Možda ova pandemija skrene još veću pozornost na ekološke probleme. Zapamtimo da smo mi pojedinci od kojih kreću promjene. Najmanje što možemo učiniti je krenuti s odvajanjem otpada u kućanstvu, smanjimo korištenje jednokratnih proizvoda, koristimo javi prijevoz ili prijevoz koji nije na fosilna goriva…

Dok traje kriza koju uzrokuje koronavirus, apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju. Provodite mjere samozaštite te se pridržavajte svih dosad donesenih uputa i preporuka. Zajedno ćemo prebroditi i ovu krizu.

By-pass.hr webshop koristi kolačiće (‘cookie’) kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.