Kako smanjiti količinu otpada koju stvaramo?

Podijeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

U potrošačkom društvu otpad nastaje već proizvodnjom novog proizvoda. Zbog toga je važno prilikom kreiranja novog proizvoda ili redizajna postojećeg voditi računa o vrsti i načinu pakiranja, odnosno ambalaži, te dati prednost ambalaži koja se može reciklirati ili ponovo upotrebiti. Također, svi mi svojim navikama možemo spriječiti nastanak otpada kako bi okoliš ostao čisti našoj djeci.

Smanjite količinu otpada koju stvarate

Evo nekih od naputaka kako smanjiti količinu otpada koju stvarate. Kupujte proizvode u rinfuzi ili one s manje ambalaže kao na primjer: koncentrirane proizvode u većim pakiranjima, a ne pojedinačno upakirane porcije (kriške sira,sokovi…). Prednost možete dati kvalitetnijim proizvodima koji imaju dulji vijek uporabe (drvene igračke umjesto plastičnih). Koristite punjive baterije i LED rasvjetu. Dajte prednost proizvodima s višim udjelom materijala koji se može reciklirati. Izbjegavajte kupovinu jednokratnih proizvoda kao što su jednokratne britvice, kemijske olovke, upaljači. Izbjegavajte kupovinu proizvoda koji sadrže živu (toplomjeri, termostati, razni prekidači…). Čistite manje štetnim, a ujedno i jeftinijim sredstvima kao što su soda bikarbona, ocat ili boraks. Procijenite potrebe prije kupnje namirnica, provjerite datum isteka, ne bacajte hranu. Ako bacate hranu pokušajte je kompostirati.

Odvajajte otpad u kućanstvu, potičite Vaše ukućane da razvrstavaju otpad te se aktivno uključite u zaštitu okoliša. Koristite kante za odvajanje otpada ili nosače za vreće za smeće.

By-pass.hr webshop koristi kolačiće (‘cookie’) kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.